Gömöri borász(né)

Szőlősből dzsungel

Az első évünk a szőlőben, mit még afféle “próba évnek” fogtunk fel – feleleveníteni a szőlészmunkák lényegét, gyakorlatba jönni, tapasztalatot szerezni, letesztelni, mit tud a bencsi szőlő. Mégis enyhén rosszul érintett, mikor sikerült a legrosszabbkor magára hagyni a szőlőt, mégha pont csak egy hétvégét is hagytunk ki, pont elég volt, hogy a szépen rendbe tett szőlős helyett dzsungelbe érkezzünk, alig 10nap elteltével.

2019 június 15-16. Szépen rendben ott hagyva a szőlőt

A fürt kezdemények gyönyörűen virágzásnak indultak, az egy héttel ezelőtti rotavátorozás után a fű ismét utat talált magának, de mérete még elenyészőnek vélődött egy újabb irtáshoz, “csak” a jól megnyúlt hajtásokat rendezgettük szépen felfelé, lehetőleg minél szellősebben, persze gondosan ügyelve arra, hogy a virágzó fürtöken ne bántsuk, illetve a méhecskéket porzós munkájukban ne zavarjuk.

Igyekeztünk minél rendezettebben ott hagyni a szőlőt, tudtuk, egy hamar nem jövünk, látogatóba igérkeztünk, így leghamarabb 10nap múlva jövünk, ami igazából nem sok idő, nem kell, hogy baja legyen.

2019.06.27 Visszatérve dzsungel

10nap nem sok idő, úgy általában, de nem a szőlőnek, s nem egy épp több napos visszahűlés és kemény esőzés után. Az eső jöttével Laci már rosszat selytett, de akárhogy igyekeztünk 27-e előtt nem tudtunk ki érni, mégcsak helyzetfelmérni sem, hogy látnánk, tett e kárt az idő.

Nem is úgy konkrétan az eső, mi kárt okozott, inkább az esőzésnek köszönhető gyors fűnövekedés, mi mire kiértünk felért a fürtig. Volt sor, hol a fürtöket teljesen betakarta a nedves fű, kellő nedves környezetet biztosítva a különböző betegségek, fertőzések terjedhetőségének.

2019.06.28. Nagy takarítás

Mi után előző nap meggyőződhettünk róla, nincs mese, most már a szőlőnek kell, hogy az első helyre kerüljön a prioritás listán, nem habozva tovább ki is mentünk, s “nagy takarítottunk”. Kasza, kapa, permet. Szépen sorba, ami csak kellett.

2019.06.28 Dzsungelból újra szőlős

Hogy a szőlő újra Napfényhez került, 1-2napra újra magára hagyhattuk, de kemény lecke volt. Ezentúl mindig időjárás figyelés van, s mihelyst nam úgy kedvez az idő, ahogy kellene, hosszabb időre nem hadjuk el a helyet. Meg úgy amúgy sem. Azt mondtuk, ha szőlő idény van, akkor nincs másmerre menetel, nem tervezünk nagyobb kiruccanásokat. Azoknak van elég helye, még a szőlő pihen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük